Dag cv, welkom warmtepomp.

3 december 2018
 Categorieën: aannemers verwarming & airco, Blog


Dag cv, welkom warmtepomp  

Als Nederlanders zijn wij goed bezig wat betreft verduurzaming en wij willen allemaal ons steentje bijdragen om de wereld een stukje beter achter te laten. Na de overstap op zonnepanelen, spouwisolatie en in sommige gevallen een kleine windturbine is ook de CV aan de beurt voor een herziening. 

De gaswinning in Groningen geeft eenieder een bittere smaak in de mond. Het aantal aardbevingen dat daar tegenwoordig voorkomt is exsorbitant hoog en schrikt mensen af nog afhankelijk te willen zijn van gas. De aanschaf van gaskookplaten loopt sterk terug, en ook worden er in nieuwe huizen geen gasaansluitingen meer gemaakt. Met andere woorden de warmtepomp is de volgende stap in de evolutie van energie, en brengt een revoltionair huishouden weer een stap dichter bij zelfvoorzienend zijn. 

k hoor je denken, een warmtepomp? Wat is dat? Waarom zou ik een warmtepomp kopen?  Iedereen heeft er onbewust minstens een in huis. De bekendste is de onderhand een van de belangrijkste onderdelen van de keuken, de koelkast. In een koelkast wordt koude lucht onttrokken aan de pruducten die in de koelkast liggen, de condensor geeft deze warme lucht af aan de omgeving. Bij een warmtepomp als verwarming gebeurt in feite een omgekeerd proces. Er wordt warmte onttrokken van buiten en overgebracht naar het huis, zie het huis hier als de binnenkant van de koelkast. Net als met elke vorm van verwarming of verkoeling is de isolatie zeer belangrijk voor hoe efficiënt dit systeem werkt. 

Alle grote verwarmingsketels zoals nefit en vailliant zien Ook de toenemende vraag naar alternatieven op de CV en passen hier eenvoudigerwijs hun aanbod op aan. Gezien de prijzen kunnen we dan ook wel concluderen dat deze marktleiders er ook voor kiezen de consument dit ook betaalbaar aan te bieden. Waar je vorig jaar een keer op warmtepomp zocht op Google mocht je al snel € 4.000,- neer leggen voor de goedkoopste warmtepomp, tegenwoordig kun je er al een aanschaffen voor € 2.600,-. Dit is een goede ontwikkeling wat er voor zorgt dat een gemiddeld huishouden met een koopwoning tegenwoordig de keuze heeft, en de warmtepomp niet meteen afstempelde als te duur en onbetaalbaar. 

Een leuke bijkomstigheid van de warmtepomp is natuurlijk nog altijd dat het in zomer ook als koeling gebruikt kan worden, hierdoor hoef je ook geen of minder airco's aan te schaffen (als je dat zou willen natuurlijk).  Het argument dat warmtepompen te duur zouden zijn voor de gemiddelde consument is daarmee geheel van de baan. Met tijd en wijlen zullen deze prijzen nog verder zakken even als formaat en geluid. Ik zie de toekomst van warmtepomp in ieder geval zeer zonnig in en verwacht dat met tijd en wijlen iedereen zijn oude CV aan de kant zal zetten en de keuze maken, ook ik ga een warmtepomp kopen. Misschien ga kijk ik wel bij Jaspers Alectric.


Delen