Een vijver aanleggen voor een schitterende waterwereld in uw tuin

5 december 2016
 Categorieën: Bouw & aannemers, Blog


Een vijver is een verrijking voor uw tuin. Het creëren van een waterwereld is ook een bijzondere ervaring. Waar moet u op letten bij het aanleggen van een vijver?

De locatie van de vijver Dit is eigenlijk de allerbelangrijkste beslissing bij het aanleggen van een vijver. Kies de juiste plek met zorg want een vijver laat zich natuurlijk niet verhuizen.  Allereerst is het belangrijk dat de vijver niet volkomen in de zon komt te liggen. Door de warmte van de zon wordt de aanmaak van algen versterkt in de zomer, en dat troebele water is niet bepaald mooi om naar te kijken.  Een vijver in de halfschaduw is het beste, dan komt de vijver het beste tot zijn recht en hebben de algen minder kans. De technische aanleg van de vijver Voor een vijver moet er natuurlijk flink gegraven worden. Het is de overweging waard om er een graafmachine voor te huren. Want de bodem van een bestaande tuin is behoorlijk hard.  Afhankelijk van de grootte van de vijver kunt u kiezen voor een kunststof bak of voor vijverzeil waarmee u een vijver naar eigen vorm kunt maken. De vijver moet een diepte van ongeveer 1,20 meter hebben. Met die diepte kunnen de vissen in de winter gemakkelijk overwinteren.  Als u de vijver maakt met zeil, dan is het een goed idee om langs de rand een ondiepe laag te laten, van ongeveer 10 tot 20 centimeter. Langs deze rand kunnen dan gemakkelijk waterplanten worden gepoot. De inhoud van de vijver in liters is belangrijk om te weten want op die basis kunt u de pomp uitkiezen. Het water moet in beweging blijven met de pomp, via een filter, zodat de vijver schoon blijft. Flora en fauna van de vijver Dan komt het leukste deel van het vijver aanleggen: de planten en vissen voor de vijver kiezen. Planten zijn heel belangrijk voor de kwaliteit van de vijver. Ze nemen de afvalstoffen op en verschaffen ook voeding aan de vissen. Een vijver kan nooit teveel planten hebben, behalve voor het zicht, maar voor de kwaliteit van de biotoop van de vijver kan het nooit teveel zijn. Dan de vissen voor de vijver. Dat hoeft helemaal niet moeilijk of duur te zijn. Goudvissen en Shubunkins brengen veel levendigheid in het water. Ook koi karpers zijn natuurlijk prachtig. Als u de kois in een kleine maat koopt, dan zijn ze ook niet duur. En groeien doen ze vanzelf. Als u kiest voor kois, dan is het belangrijk om een pomp met extra capaciteit te nemen. Kois vervuilen het water meer dan gewone vissen. Maar het zijn ook de mooiste vissen en het meest gevarieerd van kleur. Van een vijver heeft u in alle seizoenen plezier, een rustgevend punt in uw tuin. Bekijk de Van der Haar Waterprojecten voor meer informatie


Delen