De inpassing van dakkapellen

11 november 2016
 Categorieën: Ramen, Blog


Vaak komt het voor dat men op de bovenste verdieping graag een extra kamer zou willen hebben. Die mogelijkheid bestaat door het plaatsen van een dakkapel. U zal daarvoor, voordat u de dakkapel laat plaatsen, eerst toestemming van uw gemeente moeten hebben. De gemeente zal u veelal goedkeuring geven tot het plaatsen van een dakkapel mits het de achterzijde van uw woning betreft. Voordat u een kapel wilt plaatsen is het belangrijk eerst vooronderzoek te verrichten. De kosten van een dakkapel kunnen behoorlijk verschillen. Dat komt onder andere door het gebruikte materiaal maar ook door de grootte en de constructietype. Ook zullen de kosten hoger uitvallen wanneer u voor openslaande (draairamen, draai-kiep ramen of uitzetramen) in plaats van vaste (gesloten) ramen kiest.

Verwerking
U kunt een dakkapel laten plaatsen door een aannemer. Voordat u met een aannemer in zee gaat is het belangrijk dat u eerst meerdere offertes opvraagt. Wanneer u de offertes ontvangen heeft, kunt u ze onderling gaan vergelijken. Neem niet op voorhand de goedkoopste maar neem een aannemer, waarbij u een goed gevoel heeft. Competent, betrouwbaar en niet onnodig duur. Wanneer u het huis waar u de dakkapel geplaatst wilt hebben bewoont, zal men eerst ruimte moeten vrijmaken op het dak. Pas wanneer er ruimte vrijgemaakt is, kan de aannemer het dakkapel opbouwen. Dat is een behoorlijk karwei, wat het beste door een vakman gedaan kan worden. Een aannemer zal voor het plaatsen van een dakkapel meestal drie dagen uittrekken. Wanneer u zelf de ruimte kunt vrijmaken, dan scheelt dat  echter in de werkzaamheden van de aannemer en zijn kosten. Thans zal de aannemer maar twee dagen arbeidsloon verrekenen.

Materiaal
U kunt een dakkapel van verschillende soorten materialen maken. U zou hout kunnen gebruiken maar dat heeft het nadeel dat het om de paar jaar geschilderd dient te worden. Omdat een dakkapel zo hoog staat zal men het schilderen het beste aan een professionele schilder kunnen overlaten. Dat brengt om de paar jaar dus weer extra kosten met zich mee.

Polystyle
Ook kunt u ervoor kiezen om een polyester dakkapel te laten plaatsen. Polyester dakkapellen hebben het voordeel dat ze onderhoudsvrij zijn. Daarom worden tegenwoordig zeer vaak polyester dakkapellen gebruikt. Vandaag de dag worden zulke dakkapellen in de werkplaats kant en klaar gemaakt. U moet daarbij wel precies aangeven wat u wilt hebben waaronder de grootte, het type beraming, of het enkel of dubbel glas betreft, de scharnieren, beveiligingen, enzovoort. Vervolgens kunt u dan met de aannemer afspreken wanneer de dakkapel geleverd en geplaatst dient te worden. U draagt er zorg voor dat er afdoende ruimte op het dak is gemaakt waarbij ze de dakkapel met een kraan het dak op kunnen hijsen en vervolgens plaatsen. Daarna is het slechts een kwestie van vastzetten en afwerken. Omdat deze handelwijze veel voordelen biedt in tijd en kosten worden dakkapellen steeds vaker op zo'n manier ingepast. Al met al is dit een van de mogelijkheden om in een korte tijdsbestek extra ruimte binnenshuis te creëren voor bijvoorbeeld een kinderkamer of een studeerkamer.


Delen