Matrijzen nader toegelicht

22 september 2016
 Categorieën: Zwaar bouwmateriaal, Blog


Matrijzen worden gebruikt bij spuitgieten. Een matrijs heeft de inwendige vorm waarin het product wordt gespoten. Het spuitgieten is een vormtechniek die gebruikt wordt voor de kunststoffen thermoplasten, thermoharders en metalen die een laag smeltpunt hebben. De Jong & Maaskant is specialist in matrijzen en spuitgieten.

Het spuitgieten

Tijdens het spuitgieten van kunststof wordt de kunststof als een granulaat of poeder aangevoerd. Dit wordt dan in de spuitmachine gesmolten tot een stroperige massa. Vervolgens wordt deze stroperige massa van de kunststof onder hoge druk in de opening van de matrijs gespoten. De holte in de matrijs heeft de vorm van het voorwerp dat gespoten moet worden. Wanneer het materiaal in de matrijs is afgekoeld houdt men het gewenste product over. Het is een van de meest gebruikte vervormingstechnieken voor kunststof. De hoge druk in de spuitmachine wordt bereikt door een schroef die het plastische kunststof door de spuitbuis in de vormholte spuit. Daarna is het belangrijk dat de geïnjecteerde kunstof zo snel mogelijk wordt gekoeld. Door het zo snel mogelijk af te koelen krijgt men een mooi product en het scheelt in de productiekosten.

Spuitgiet matrijs

Een matrijs, die voor het spuitgieten van kunststoffen dienst moet doen, is dus de mal die gebruikt wordt om de thermoplastische kunststoffen te vormen tot een eindproduct, door middel van het spuitgieten. Het maken van een matrijs is een moeilijke aangelegenheid. Het is een speciaal vak. De matrijzen moeten worden ontwikkeld, ontworpen, gemaakt en vervolgens geperfectioneerd. De matrijzen zullen precies op elkaar moeten passen, waarbij de ruimte die er tussen de twee delen ontstaat, precies de ruimte is van de vorm die het voorwerp moet krijgen. Er zal voordat er een voorwerp wordt gespoten eerst proef gespoten moeten worden. Pas dan kan men beslissen of de matrijs nog moet worden aangepast of hij kan worden gebruikt voor het maken van de voorwerpen.

Hoe sneller men over het algemeen kan spuiten hoe lager de productieprijs van het voorwerp zal worden. Dat is belangrijk omdat men zal moeten concurreren met andere firma's die dergelijke producten maken. De snelheid wordt vaak bepaald door de snelheid van het afkoelen. Hoe eerder het product uit de matrijs valt, hoe sneller men het volgende product weer kan spuitgieten. De matrijs is het onderdeel dat regelmatig vervangen kan worden door een andere bij het spuitgieten. De spuitgietmachine wordt namelijk niet vervangen. Alleen de matrijs bepaalt de vorm van het gietstuk. Na het gieten worden de eerste producten, voordat het in de productie gaat, eerst precies nagemeten. Men moet bij het ontwerpen rekening houden met de krimp van het materiaal, dus er is veel expertise nodig om goede producten te kunnen maken. Een goede matrijs zal een goed werkstuk afleveren.


Delen